Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Odkupienie Win: Sommelier to zawód elitarny w gastronomii, bardziej opłacalny niż kelner

  • Autor: Jakub Szymanek/portalspozywczy.pl
  • Data: 04-01-2019, 13:13
Niestety w Polsce zawód kelnera nie jest jeszcze postrzegany tak dobrze, jak w krajach zachodnich. Być może to zaszłości po poprzednim ustroju – powiedział serwisowi portalspozywczy.pl Radosław Kobus, współwłaściciel restauracji i sklepu z winami Odkupienie Win.
Odkupienie Win: Sommelier to zawód elitarny w gastronomii, bardziej opłacalny niż kelner
fot. unsplash.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Zdaniem Radosława Kobusa sommelierzy to zawód elitarny w gastronomii.

– Z pewnością jest to zawód lepiej opłacany w stosunku do kelnera. Niestety w Polsce zawód kelnera nie jest jeszcze postrzegany tak dobrze, jak w krajach zachodnich. Być może to zaszłości po poprzednim ustroju. W gastronomii ma miejsce duża rotacja pracowników, płace nie są zbyt wysokie, a zatrudnieni nie czerpią satysfakcji z pracy i traktują ją często tymczasowo. Na Zachodzie inaczej podchodzi się do zawodu kelnera. Zyskiwanie większego doświadczenia i stopnia zawodowego jest powodem do satysfakcji i chęci dalszego rozwoju – wyjaśnił współwłaściciel restauracji i sklepu z winami Odkupienie Win.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!