Pandemia zmieniła ofertę Browaru PINTA
- Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
- Data: 29-04-2020, 08:25

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Po polskiej stronie w kreatywnych – jak przystało na piwowarstwo rzemieślnicze – warzeniach Hazy Disco brała udział cała ekipa młodych piwowarów PINTY: Paweł Masłowski, Bartek Ociesa, Kuba Głuch i Michał Cebula, którzy zastosowali m.in. mnóstwo różnych technik oraz zmian w temperaturze i czasie chmielenia. Wyznacznik nachmielenia (hop rate) zmieniał się od początkowych 18 g/l w Hazy Disco Original do 26 g/l w Hazy Disco Sait Petersburg. Liczne zmiany dotyczyły też drożdży użytych do fermentacji brzeczki. – Warto zauważyć, że wciąż się uczymy i z wersji na wersję poprawiamy małe detale, które zbliżają nas do tej „perfekcyjnej” hazy IPY – podkreśla Paweł Masłowski.
Warzenie ostatniej Hazy Disco Lausanne odbyło się zdalnie już po wybuchu epidemii. Wspólne spotkanie w Wieprzu Polaków z PINTY i Szwajcarów z browaru La Nébuleuse trzeba było zamienić na dziesiątki technicznych maili i godziny telefonicznego dogadywania receptury. Oczekiwanie na premierę Hazy Disco Lausanne i Hazy Disco Bucharest było tak duże, że browar zdecydował się na wprowadzenie zamówień w przedsprzedaży. Niemal cała oferta została wyprzedana jeszcze zanim trafiła na rynek.
komentarze (0)