Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Alkohole i używki

Piwne Walentynki – rzemieślnicza propozycja na pandemiczną rzeczywistość

  • Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
  • Data: 10-02-2021, 10:06
Tegoroczne Walentynki będą zdecydowanie inne niż te, które znaliśmy dotychczas. Koronawirus zmienił wiele w każdej dziedzinie życia nie wyłączając branży piwa rzemieślniczego w Polsce. Lockdown gastronomii, który miał trwać dwa tygodnie, trwa już blisko rok. Podobnie jest z życiem kulturalnym, gdzie dla zamkniętych kin czy teatrów często jedyną alternatywą są platformy streamingowe. W towarzystwie pełnym różnego rodzaju obostrzeń i restrykcji 14 lutego Walentynki jednak odbyć się muszą, choćby w domach.
Piwne Walentynki – rzemieślnicza propozycja na pandemiczną rzeczywistość
fot. materiały prasowe

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

– Rynek piw rzemieślniczych, który żył w symbiozie z branżą gastronomiczną mocno ucierpiał wskutek wprowadzonych obostrzeń. Abstrahując od problemów związanych z dystrybucją piwa, które wiele browarów kraftowych, współpracujących z HoReCa dostarczała głównie w kegach, pojawił się problem dostępności niszowego piwa w Polsce. Nie każdy ma w swojej okolicy sklep specjalistyczny z piwem kratowym lub selekcją rzemieślniczych trunków – mówi Sławek Leszczyński, twórca i główny projektant kraftklub.pl

- Oczywiście w ciągu ostatnich miesięcy wielu browarom udało się wprowadzićswoje piwa na półki lokalnych sklepów czy sieci handlowych, jednakże patrząc na ten proces trochę z boku, dla wielu browarów jest to raczej codzienna, nierówna walka o przetrwanie. Półki hipermarketów nie są z gumy, a zdecydowana większość oferty, a konkretniej udziału procentowego piwa na półkach zajęta jest przez średniej jakości piwa koncernowe. Owszem, markety coraz częściej decydują się na dystrybucję piw rzemieślniczych, jednakże dla kilkuset funkcjonujących obecnie na polskim rynku, głównie małych browarów kraftowych, pola do popisu pozostało niewiele. – dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!