Piwo, którego twórcy uważają, że... można je jeść
- Autor: AK
- Data: 20-03-2023, 16:55

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Browar Wagabunda to jeden z najmniejszych browarów rzemieślniczych w Polsce. Zamiłowanie do podróży i nieustanne poszukiwanie nowych inspiracji do kreowania niecodziennych smaków doprowadziły do powstania wyjątkowego piwa, które pod koniec marca trafi do wybranych sklepów i pubów w całej Polsce. Tym razem inspiracją była tradycyjna polska… zupa!
Bier de Żur
Nazwa piwa nawiązuje do Bier de Garde – niszowego stylu piwa wywodzącego się z północnowschodniej Francji, które należy do tzw. grupy piw wiejskich (ang. Farmhouse ale’s). Pomysł na Bier de Żur powstał zaś już wiele lat temu, ale do tej pory brakowało chyba odwagi w jego realizacji. Od lat trwa w Polsce tzw. piwna rewolucja, w trakcie której, oczywiście bez ofiar, browary trwają w nieustannym wyścigu na coraz to nowe smaki. Poszukują dawnych receptur, nieużytych przez nikogo innego składników czy innych elementów które ich wyróżnią na rynku. Inspiracja do Bier de Żur, jest obecna z nami od wieków i jest to … zupa.
komentarze (0)