Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Alkohole i używki

Pojawił się kolejny duży problem dla branży piwa i napojów gazowanych z powodu koronawirusa

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-05-2020, 10:43
Producenci etanolu odzyskują dwutlenek węgla (CO2) jako produkt uboczny produkcji i sprzedają go producentom piwa oraz napojów gazowanych, którzy następnie wykorzystują go do nasycania tych napojów. Jednak produkcja etanolu - kluczowego składnika w produkcji benzyny - gwałtownie spadła z powodu trwających ograniczeń przez koronawirusa i spadku popytu na paliwo – ocenia firma analityczna GlobalData.
Pojawił się kolejny duży problem dla branży piwa i napojów gazowanych z powodu koronawirusa
Przez koronawirus globalny rynek piwa i cydru może w 2020 r. spaść aż o 4,98 proc. rdr fot. Shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W rezultacie producenci piwa i napojów gazowanych starają się zabezpieczyć cały dostępny CO2, aby zapewnić ciągłość poziomu produkcji, zaś mocno ucierpieć mogą małe browary rzemieślnicze i niezależni piwowarzy.

GlobalData aktualizuje wciąż swoje prognozy uwzględniając rozwijające się scenariusze COVID-19. Po ostatnich korektach firma przewiduje, że w 2020 roku globalny rynek piwa i cydru spadnie pod względem wartości w ujęciu rok do roku aż o 4,98 proc. w porównaniu z prognozą 3,23 proc. wzrostu z okresu sprzed COVID-19. Jest to bezpośredni wynik stale rosnących problemów produkcji związanych z koronawirusem.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (2)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Lj 2020-05-05 10:47:57

    Czyli młóto znów zdrożeje...

    Odpowiedz
  • Tomwak 2020-05-06 19:59:03

    Po co gazować piwo jeżeli podczas fermentacji i przy kolejnych procesach produkcji, dwutlenek węgla wytwarza się samoistnie. No chyba, że do Żubra itp. trzeba sztucznie dodawać bąbelki.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!