Pokazy cukiernictwa i food pairingu podczas Whisky Live Warsaw 2017
Tegoroczny Whisky Live Warsaw (13-14 października br.) to nie tylko okazja do spróbowania szerokiego spektrum smaków i aromatów whisky, ale też szansa na poznanie potencjału whisky w kuchni, gdzie goście festiwalowi będą mogli wziąć udział zarówno w pokazach robienia czekolady, jak i food pairingu.

Organizatorzy tegorocznej edycji Festiwalu przygotowali ponad 500 gatunków whisky do degustacji - odwiedzanie stoisk będzie przypominać podróż smakową po wszystkich zakątkach świata – zaczynając od kolebki whisky, czyli Irlandii i Szkocji, dalej przemierzając kolejne kraje Europy m.in. Islandia, Włochy, Szwecja aż do Stanów Zjednoczonych, po odległe rejony Dalekiego Wschodu m.in. Japonia czy Tajwan.
Degustacja whisky to główna część wydarzenia, ale nie jedyna atrakcja zbliżającego się Whisky Live Warsaw. Po raz kolejny na miłośników whisky będzie czekać „Zatoka Smaku” - specjalnie wydzielona przestrzeń dedykowana miłośnikom dobrego jedzenia. W programie przewidziano m.in. pokazy kulinarne pod przewodnictwem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Autorskie kreacje kucharzy zostaną stworzone w oparciu o łączenie potraw z whisky, czyli tzw. food pairing. Jednym z zaproszonych gości jest Norbert Koch - członek kadry narodowej na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2017 roku. Organizatorzy zaplanowali trzy pokazy – jeden w piątek oraz dwa w sobotę.
Nie zabraknie też atrakcji dla fanów słodkości. Specjalne pokazy robienia czekolady, z użyciem whisky, poprowadzi Marcin Paździor - mistrz cukiernictwa, kilkukrotny juror międzynarodowego konkursu "World Chocolate Master".
Elementem wieńczącym koncept kulinarny jest restauracja festiwalowa, w której serwowany będzie lunch przygotowany z użyciem whisky. Specjalne menu, składające się z zupy, dania głównego i dodatków przygotował Bartosz Czerwiński, szef kuchni marki Deli Catering. W karcie dań znalazły takie potrawy jak: krem ze słodkiej kukurydzy, pstrąg w maślanym sosie, kurczak w burbonie czy duszona wołowina. A wszystko to „doprawione” odpowiednim gatunkiem whisky. Lunch można nabyć w cenie rozszerzonego biletu lub osobno (bezpośrednio podczas Festiwalu).


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.