Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Polacy pokochali piwa mocno chmielone. Styl IPA z browarów rzemieślniczych zyskuje na popularności

Chmiele nowofalowe podbiły serca piwoszy, a IPA stała się najpopularniejszym stylem piwa warzonego w browarach rzemieślniczych. – Polacy pokochali piwa mocno chmielone, goryczkowe, aromatyczne. Każdego roku odnotowujemy dwucyfrowe wzrosty w tym segmencie – mówi Marek Skrętny, dyrektor marketingu i rozwoju Browaru Amber.

Polacy pokochali piwa mocno chmielone. Styl IPA z browarów rzemieślniczych zyskuje na popularności
Marek Skrętny fot. Browar Amber

Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
Data: 01-10-2020, 10:52

Nowe odmiany chmielu z USA, ale też Nowej Zelandii i Australii od lat cieszą się ogromną popularnością wśród piwowarów i konsumentów. I wszystko wskazuje na to, że tak już zostanie.

Bez chmieli nowofalowych nie byłoby popularności India Pale Ale, stylu królującego w browarach rzemieślniczych. Co więcej nie byłoby polskiej rewolucji piwnej. Duże znacznie ma także sposób chmielenia, w tym chmielenie na zimno.

– Takie style, jak IPA czy APA, warzone z wykorzystaniem nowofalowych chmieli, od początku były w Polsce przyjmowane bardzo entuzjastycznie. Pierwsze skrzypce grają tu aromaty będące zasługą chmieli, takie jak: nuty cytrusowe, żywiczne, owoce tropikalne Tego w stylach klasycznych, dominujących w Europie, wcześniej nie doświadczaliśmy – tłumaczy Marek Skrętny, dyrektor marketingu i rozwoju Browaru Amber.

W browarze z Bielkówka udział piw warzonych z wykorzystaniem chmieli nowofalowych rośnie.

– Takie style, jak Double IPA, dostępne w serii Po Godzinach, Amber APA, które mamy w stałej ofercie czy Bezalkoholowe IPA, tegoroczna premiera, mają się dobrze. Ich sprzedaż rośnie wyraźnie, przekonują się też do nich coraz większe rzesze konsumentów. To pozwala nie tylko nam, ale też innym browarom stale poszerzać ofertę o nowe, ciekawe propozycje – zwraca uwag Marek Skrętny.

Popularność nowofalowych odmian przyczyniła się do jeszcze jednego ważnego zjawiska. Producenci chmielu, także w Polsce, zaczęli poszukiwać nowych rozwiązań. Odradzający się rynek polski może się dziś pochwalić około 30 różnymi odmianami aromatycznych chmieli.

– Niektóre zostały wskrzeszone praktycznie od zera, inne na nowo zyskały popularność. Najciekawsza kombinacja polskich chmieli znajduje się w dwóch naszych piwach. Pierwsze z nich to Złote Lwy, które chmielimy na zimno odmianą Iunga. Drugie to Amber Pils, chmielony trzema odmianami polskich chmieli: Puławski, Lubelski, Marynka. Te kompozycje pokazują, jaki potencjał mają w sobie rodzime odmiany – zapewnia Marek Skrętny.

Bogactwo aromatów

Co kryje się za sukcesem nowofalowych odmian chmielu? Przede wszystkim ich niepowtarzalny, intensywny aromat owoców tropikalnych oraz żywic drzew iglastych. Piwa warzone z użyciem tych odmian niejednokrotnie cechuje aromat mango, ananasa, trawy cytrynowej czy winogron, a także sosny i świerku.

więcej informacji:

piwo RSS ALERT    /    browary RSS ALERT    /    browary rzemieślnicze RSS ALERT    /    piwa rzemieślnicze RSS ALERT    /    piwa kraftowe RSS ALERT    /    chmiel RSS ALERT    /    style piwne RSS ALERT    /    IPA RSS ALERT    /    styl IPA RSS ALERT    /    branża piwna RSS ALERT    /    Browar Amber RSS ALERT    /    Marek Skrętny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.4.24
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!