Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Polska wraca do tradycji produkowania cydru

Tradycja produkcji cydru w Polsce sięga XVI- XVII wieku, ale w okresie socjalizmu zanikła; dzisiaj odbudowujemy jego markę –  mówi Tomasz Solis z Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru.

Polska wraca do tradycji produkowania cydru
fot. shutterstock.com

"Cydr nigdy nie był takim produktem, który pojawiał się w sklepach na półkach. To był raczej napój robiony w domu, przy dworach, nawet przy klasztorach" - opowiada Solis. Jak dodaje, " epoka socjalizmu doprowadziła do tego, że cała produkcja alkoholi domowych, tradycyjnych została zmonopolizowana przez państwo i cała ta tradycja umarła". "Dzisiaj z powrotem wracamy do tego, co było robione kiedyś i wracamy do cydru, z tym, że wracamy jakby od początku, budujemy jego markę i pozycję opierając się na tym, co dzieje się na Zachodzie" - zaznaczył.

Solis podkreśla, że w Normandii czy Asturii, produkcja cydru ma wieloletnią tradycję w oparciu o stare odmiany, które były specjalnie selekcjonowane.

Doświadczenie polskich producentów jest dużo mniejsze. "Musimy znaleźć te jabłka, które nadają się do produkcji cydru, te które są najbardziej wartościowe, czyli te o wysokiej kwasowości, te które zawierają dosyć dużo cukru - bo chodzi zarówno o zawartość alkoholu - i te które mają aromaty" - twierdzi Solis.

Zapewnia jednak, że biorąc pod uwagę fakt, że polskie jabłka są uważane za jedne z najlepszych na świecie, także polski cydr ma szansę osiągnąć rozpoznawalną pozycję na rynku.

"Mamy do czynienia z wieloma rodzajami tego cydru. To może być cydr spokojny, czyli taki niegazowany, cydr wytrawny, półwytrawny, może być słodki, zależnie od zawartości cukru" - opowiada. Najprostszym cydrem jest cydr spokojny i mętny, niefiltrowany, który w naturalny sposób fermentuje. "Praktycznie cały cukier zostaje przetworzony na alkohol w tym cydrze i to jest właściwie koniec produkcji. Należy go tylko poddać leżakowaniu, po to żeby te osady, które się wytrąciły mogły osiąść na dnie beczki. Powinien dojrzewać, bo on z upływem czasu będzie się zmieniał, tak jak to jest w procesie produkcji wina " - podkreśla. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

cydr RSS ALERT    /    Lubiskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru RSS ALERT    /    jabłka RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.172.236.135
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!