Polski cydr może stać się dobrym produktem eksportowym
- Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
- Data: 14-04-2014, 13:28

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
- Polski ustawodawca stworzył bardzo dobrą ustawę, która gwarantuje wysoki poziom jakości i tożsamości polskiego cydru. Cydr zgodnie z ustawą może być produkowany tylko z jabłek i nie można stosować jakichkolwiek dodatków - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Robert Ogór.
- Można go dosładzać miodem i to jest jedyny taki składnik, który tradycyjnie w polskim cydrze występował, dlatego też został przewidziany przez ustawodawcę. Natomiast wszelkie środki aromatyzujące, podobnie jak i w winie - bo wina nie można dosładzać, nie można niczego dodawać, bo traci wtedy postać wina i traci możliwość oznaczenia jako wino - są niedozwolone - dodaje.
komentarze (2)
proszę dokładnie poczytać ustawę winiarską i rozporządzenie o dodatkach funkcjonalnych i nie wciskać własnej wiedzy na temat cidru .....
Odpowiedzartykuł pisał Jaś z przedszkola- brak elementarnej wiedzy - jak mówi poprzednik
Odpowiedz