Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Prezes Carlsberg Polska o perspektywach browarów kraftowych: warto patrzeć na inne kraje

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-07-2017, 10:06
Browary rzemieślnicze mają ok. 0,5 proc. udziału w polskim rynku piwa. Coraz częściej inwestują we własne, fizycznie istniejące browary, co może oznaczać dobry wzrost tego segmentu. Co do dalszych perspektyw warto jednak obserwować rozwój różnych segmentów w innych krajach – mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Tomasz Bławat, prezes Carlsberg Polska.
Prezes Carlsberg Polska o perspektywach browarów kraftowych: warto patrzeć na inne kraje
Tomasz Bławat, prezes Carlsberg Polska fot. Carlsberg Polska

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Piwne specjalności i piwa kraftowe to ok. 2,8 proc. udziału w rynku wartościowo. Polski rynek jest dość specyficzny pod tym względem, ponieważ w wielu krajach zachodnioeuropejskich mianem piw kraftowych określa się tylko piwa z małych browarów rzemieślniczych, warzone w niewielkich ilościach. I ten segment w Polsce rozwija się bardzo dobrze - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Tomasz Bławat.

- Obecnie istnieje około 150 browarów rzemieślniczych, wg. szacunków może powstać kolejne 80. Browary kraftowe wytwarzają obecnie ok. 150 tys. hektolitrów piwa rocznie, co stanowi ok. 0,5 proc. rynku. Są szacunki, według których w następnych latach ich udział w rynku zwiększy się wielokrotnie - dodaje.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kubanek 2017-07-04 10:16:01

    To prawda. Rynek niszowy zawsze będzie niszowy i to dotyczy każdego sektora. Piwo kraftowe może maksymalnie dobić do 5 procent rynku. Browary regionalne może zgarną 15%. A reszta, czyli jakieś 80% i tak zgarną browary nastawione na masówkę. Nie tylko Carslberg, Asashi czy Heineken, ale także Van Pur czy Perła albo Namysłów.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!