Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Producenci alkoholu przekazali ponad 210 tys. litrów spirytusu do produkcji środków dezynfekujących

Firmy zrzeszone w Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, przekazały już ponad 210 tys. litrów spirytusu skażonego na potrzeby walki z pandemią COVID - 19. Środki dezynfekcyjne, powstałe z wykorzystaniem etanolu trafiły do placówek medycznych oraz lokalnych ośrodków pomocy i służ mundurowych.

Producenci alkoholu przekazali ponad 210 tys. litrów spirytusu do produkcji środków dezynfekujących
Firmy zrzeszone w ZP Polski Przemysł Spirytusowy przekazały ponad 210 tys. litrów spirytusu skażonego na potrzeby walki z pandemią COVID-19 fot. pixabay.com/veerasantinithi

Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
Data: 02-06-2020, 14:50

 Wraz z wybuchem epidemii COVID-19, gwałtownie wzrosło zapotrzebowanie na spirytus biobójczy używany do produkcji środków odkażających, których stosowanie ogranicza ryzyko zakażenia wirusem. Wstrzymanie eksportu przez partnerów zagranicznych i niepewny rynek dostaw zrodziły potrzebę pozyskania destylatu lokalnie. Już w pierwszych dniach od wprowadzenia ograniczeń w gospodarce branża spirytusowa zadeklarowała gotowość do zwiększenia podaży produkowanego alkoholu etylowego do celów dezynfekcyjnych.

Na przeszkodzie stanęły jednak bariery administracyjne. Ministerstwo Finansów, zgodnie z prośbą Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, ułatwiło sposoby zamiany alkoholu spożywczego, na alkohol skażony – przemysłowy, który nie jest objęty akcyzą.

 - Dzięki współpracy branży z rządem, udało się wypracować rozwiązania pozwalające naszym członkom na przekazanie swojej produkcji na jeden z bardziej potrzebnych artykułów do walki z wirusem. Ministerstwo Finansów zareagowało bardzo szybko na apel producentów spirytusu, nie szukając nieuzasadnionych powodów do obaw - mówi Witold Włodarczyk, prezes ZP PPS.

W efekcie podjętych działań branża spirytusowa przekazała ponad 210 tys. litrów spirytusu potrzebnego do produkcji środków dezynfekcyjnych. Produkty trafiły m.in. do szpitali w Zielonej Górze, Poznaniu, Lublinie i Warszawie.

Poszczególne przedsiębiorstwa produkujące spirytus skupiły się przede wszystkim na wsparciu lokalnych społeczności współpracując z partnerami medycznymi z tego samego regionu lub/i wysyłając produkty w pierwszej kolejności do miast – siedzib ich fabryk.

- Sytuacja związana z pandemią COVID- 19 i różne formy kooperacji regionalnej najdobitniej pokazały jak ważna jest społeczna odpowiedzialność biznesu i dobre relacje przedsiębiorstw z otoczeniem zewnętrznym, które są kluczem do dobrobytu nas wszystkich – mówi Witold Włodarczyk.

- Przejście przedsiębiorstw na produkcję spirytusu skażonego wymagało szybkiego wdrożenia wielu nowych procedur, stworzenia oddzielnych regulaminów i wytężonych wysiłków wielu ludzi. Pracownicy zakładów, do tej pory nastawionych na produkcję spożywczą musieli przejść dodatkowe szkolenia, a same zakłady posiadać odpowiednią infrastrukturę i osobną przestrzeń magazynową. Niektóre przepisy i wymogi są bardzo trudne do spełnienia szczególnie dla małych rolniczych gorzelni. Mimo licznych trudności nasi członkowie stanęli na wysokości zadania i dostarczyli spirytus biobójczy do produkcji odkażalników dla szpitali i innych placówek, zapewniając tym samym ciągłość dostaw środków odkażających. W tym miejscu należy szczególnie podziękować wszystkim pracownikom branży zaangażowanym w działania w tym zakresie - dodaje prezes ZP PPS.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wódka RSS ALERT    /    alkohole RSS ALERT    /    branża spirytusowa RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    ZP PPS RSS ALERT    /    Witold Włodarczyk RSS ALERT    /    Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy RSS ALERT    /    dezynfekcja RSS ALERT    /    alkohol do dezynfekcji RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.239.167.74
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!