Produkcja win owocowych wzrosła w październiku, a spadek po 10 miesiącach 2020 jest mniejszy niż wcześniej
Produkcja win owocowych w Polsce wzrosła w październiku o 7,6 proc. w ujęciu rok do roku, a w ujęciu miesiąc do miesiąca wzrosła aż o 23,3 proc. Po 10 miesiącach 2020 roku produkcja spadła zaś o 4,1 proc. wobec takiego samego okresu 2020 roku, ale spadek jest mniejszy niż po trzech kwartałach tego roku.

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że produkcja win owocowych w październiku 2020 roku wzrosła o 7,5 proc. wobec października 2019 roku i wyniosła 7,69 miliona litrów. W ujęciu miesięcznym, czyli wobec września, produkcja wzrosła w październiku 2020 roku aż 23,3 proc.
W ciągu 10 miesięcy 2020 roku produkcja win owocowych spadła jednak o 4,1 proc. rok do roku do 53,7 milionów litrów, ale spadek ten jest mniejszy niż po trzech kwartałach 2020 r., gdy wyniósł 5,8 proc. rdr.
Z wcześniejszych danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że produkcja win owocowych w ciągu 12 miesięcy 2019 roku spadła o 0,6 proc. wobec takiego samego okresu roku 2018 i wyniosła 71,2 milionów litrów.
Dla porównania w 2018 roku produkcja win owocowych w Polsce spadła o 8,4 proc. wobec takiego samego okresu roku 2017 i wyniosła 71,3 miliona litrów.
Z kolei w 2017 roku produkcja win owocowych wzrosła o 0,3 proc. wobec takiego samego okresu roku 2016 i wyniosła 77,8 miliona litrów.
W 2016 roku produkcja wyniosła 77,6 miliona litrów (spadek o 11,7 proc. wobec 2015 roku).


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.