PSPD: Piwna rewolucja w Polsce ma domowy rodowód (wywiad)
- Autor: Albert Katana (op. AT)
- Data: 14-07-2022, 14:50

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Dlaczego Polacy biorą się za domowe piwowarstwo?
Albert Katana, Portalspozywczy.pl: Dlaczego ludzie zajmują się warzeniem piwa w domu zamiast po prostu kupić je w sklepie?
Magdalena Bergmann, prezeska zarządu Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych: Dla nas, piwowarów-hobbystów, liczy się przede wszystkim satysfakcja z uwarzenia piwa samodzielnie, oswajania technologii i obserwowania procesów, uczenia się ich z każdą kolejną domową warką. Bardzo ważna, dla mnie osobiście najważniejsza, jest też możliwość zaprojektowania sobie piwa – uwarzenia go w takim stylu, na jaki ma się ochotę, a czasem wyjścia poza styl i poeksperymentowania. Brakuje mi w sklepach bitterów albo dunkelweizenów? Chcę spróbować IPA chmielonej na aromat mniej popularną odmianą chmielu? American wheat z przyprawami? Mogę się zabrać za to samodzielnie.
komentarze (0)