Rośnie udział owoców jagodowych wśród dodatków do piw rzemieślniczych
- Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
- Data: 15-08-2020, 09:04

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Blog Piwna Zwrotnica podaje, że w 2019 roku na krajowym rynku piw rzemieślniczych zadebiutowały 954 premierowe piwa z dodatkami, do których 850 razy dodane zostały owoce i warzywa. Spośród nich owoce jagodowe stanowią prawie 20 proc. i są najliczniejszą grupą krajowych owoców, używanych przez piwowarów. Obecny sezon stoi pod znakiem debiutującego stylu Pastry Sour. To piwa o niskiej zawartości alkoholu oraz dużym dodatku owoców - soków i pulp owocowych: borówki, truskawki, maliny, jeżyny, czarnej porzeczki.
Dobra dostępność truskawek, malin, porzeczek, borówek czy jagód, możliwość współpracy z plantatorami, a przede wszystkim lokalny charakter i rozpoznawalny przez konsumentów smak owoców, powoduje nieustanny wzrost udziału owoców jagodowych w ogólnej grupie dodatków do piw rzemieślniczych.
komentarze (0)