Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Rośnie udział owoców jagodowych wśród dodatków do piw rzemieślniczych

  • Autor: portalspozywczy.pl/informacja prasowa
  • Data: 14-08-2020, 10:02
Rośnie udział owoców jagodowych wśród dodatków do piw rzemieślniczych – wynika z raportu Bloga Piwna Zwrotnica, który od dekady analizuje trendy na rynku piwa oraz kraftowe nowości. Wzrost to m.in. efekt coraz powszechniejszej współpracy plantatorów z piwowarami.
Rośnie udział owoców jagodowych wśród dodatków do piw rzemieślniczych
fot. materiały prasowe polskiesuperowoce.pl

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Blog Piwna Zwrotnica  podaje, że w 2019 roku na krajowym rynku piw rzemieślniczych zadebiutowały 954 premierowe piwa z dodatkami, do których 850 razy dodane zostały owoce i warzywa. Spośród nich owoce jagodowe stanowią prawie 20 proc. i są najliczniejszą grupą krajowych owoców, używanych przez piwowarów. Obecny sezon stoi pod znakiem debiutującego stylu Pastry Sour. To piwa o niskiej zawartości alkoholu oraz dużym dodatku owoców - soków i pulp owocowych: borówki, truskawki, maliny, jeżyny, czarnej porzeczki.

Dobra dostępność truskawek, malin, porzeczek, borówek czy jagód, możliwość współpracy z plantatorami, a przede wszystkim lokalny charakter i rozpoznawalny przez konsumentów smak owoców, powoduje nieustanny wzrost udziału owoców jagodowych w ogólnej grupie dodatków do piw rzemieślniczych.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!