Rynek whisky w Polsce dojrzał. Teraz przechodzi ewolucję
- Autor: PAP
- Data: 05-05-2017, 08:03

Jak ocenia Scotch Whisky Association (SWA), producenci szkockiego trunku przez lata mogli być zadowoleni z polskiego rynku.
"Zwiększaliśmy zakupy rok w rok aż do 2014 r., gdy zaliczyliśmy spektakularny 30 proc. spadek. Rok później nastąpiło odrabianie strat i wolumen rosnący o ponad 34 proc., przy znacznie mniejszym, bo 20-procentowym wzroście wartości. W 2016 r. trend się odwrócił: wyższy, bo prawie 19-procentowy, wzrost wartości przy wzroście wolumenu o prawie 16 proc." - podsumowuje Scotch Whisky Association.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Oznacza to, że w zeszłym roku zaopatrzyliśmy się w whisky wartą 63 mln funtów, co czyni z nas 16. pod względem ważności rynek dla Szkotów. Amerykanie, pierwsi na liście, kupili u nich whisky za 856 mln GBP" - pisze "Puls Biznesu". "Rynek whisky w Polsce już nieco dojrzał, więc przechodzi właśnie ewolucję. Jej konsumenci przestawiają się z tańszych jej wersji (tzw. blended whisky) na wersje droższe - single malty oraz wysublimowane bourbony" - wskazuje.
Jest to ogólniejszy trend zauważalny też w innych krajach. "Widzimy rosnący popyt na dojrzałych rynkach, jak Stany Zjednoczone i nowych, jak np. Chiny. Optymizm wobec przyszłości widać też we wzroście liczby destylarni. Przez ostatnie lata przybyło ich 14, a wiemy o 40, które mają być otwierane" - powiedziała gazecie Julie Hesketh-Laird, prezes SWA.
Pani prezes podkreśliła, że branżę niepokoi m.in. wizja Brexitu, a za swój priorytet uznaje zachowanie dotychczasowych warunków handlowych z UE, bo ma dużo do stracenia.
"Bycie częścią Unii Europejskiej i jednolitego rynku przyniosły Szkocji ogromne korzyści. Eksportujemy do Unii Europejskiej produkty za ponad 12,3 mld GBP, w tym szkocką whisky za ponad 1,2 mld GBP" - wskazała Hesketh-Laird.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Czy powinno się dodawać wodę do whisky? Eksperci wskazują, jak robić to dobrze
-
Degustacja win z sommelierem, czyli jak pić wino?
-
Strefa Mionetto Prosecco na jarmarku dominikańskim w Gdańsku
-
ZNP stracił ćwierć miliona złotych na inwestycji... w drogie alkohole
-
Pięć rzemiosł whisky The Balvenie inspiracją dla The Makers
-
PSPD: Piwna rewolucja w Polsce ma domowy rodowód (wywiad)
-
Letnie nowości ze świata gorzelniczego rzemiosła: Destylaty z piwa, gorczycy i gin z truskawkami
-
Wkrótce na rynku pojawi się pierwszy polski rzemieślniczy wermut Dragma
-
Nowe okowity z piwa – współpraca AleBrowar i Podole Wielkie
-
Kto stoi za Stoli? Producent Stolicznej odcina się od Rosji
komentarze (0)