Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole

strefa premium

Silesia Distillery: W Polsce odradza się pasja do destylacji rzemieślniczej (wywiad)

Lata wyjaławiania polskiego rynku z tradycji destylacji rzemieślniczej niestety przyniosły efekt. Dzisiaj jesteśmy w okresie odradzania się tej pasji i szacunku do niej - mówi nam Krystian Jaronicki, współwłaściciel Silesia Distillery.
Silesia Distillery: W Polsce odradza się pasja do destylacji rzemieślniczej (wywiad)
Krystian Jaronicki, współwłaściciel Silesia Distillery. fot. mat. pras.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Czym jest i jak powstaje okowita?

Albert Katana, Portal Spożywczy: Silesia Distillery to rzemieślnicza destylarnia oferująca okowity. Czym jest okowita, jak się ją wytwarza?

Krystian Jaronicki, współwłaściciel Silesia Distillery: Prawdziwa okowita to wyjątkowy destylat, powstający zazwyczaj w całości z jednego surowca. Bazą są owoce, zboża lub warzywa. W aromacie i smaku okowit spod znaku Triple Head odnajdujemy cały owoc, możemy wyczuć sok, miąższ, pestki, skórkę owocu, a nawet liść. Sam proces produkcji nie jest skomplikowany, lecz wymagający i czasochłonny. Na wszystkich etapach trzeba dokładać starań o każdy drobiazg. Na początku ważne jest wyselekcjonowanie najlepszych owoców, ich dojrzałość aromat, odmiany. Nie można też pominąć odpowiedniego doboru szlachetnych drożdży, którym w trakcie fermentacji należy zapewnić odpowiednie warunki fizykochemiczne takie jak temperatura, kwasowość środowiska, czas. Zwieńczeniem produkcji jest oczywiście proces destylacji, prowadzonej na odpowiednich urządzeniach z nieustanną kontrolą parametrów. Niespieszna destylacja przynosi najlepsze efekty. Tak wyprodukowana okowita zestawiana jest następnie do odpowiedniej mocy - w naszym przypadku w większości to 43% obj. - oraz poddawana procesowi leżakowania w przeznaczonych do tego  zbiornikach. Ma to na celu odpowiednie ułożenia trunku i rozwinięcie pełni aromatów. 

Dalsza część artykułu (82%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (0)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

więcej informacji:

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!