Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu
Alkohole i używki

Tegoroczne warunki w sadach są idealne do tworzenia cydru

Tegoroczne warunki klimatyczne są idealne do tworzenia cydru, a jabłonie „odwdzięczają się” ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą -  ocenia Artur Dubaj, Główny Technolog grupy Ambra, twórca smaku Cydru Lubelskiego. W tym roku jabłka dojrzały wcześniej, a eksperci prognozują jabłkowy urodzaj.

Tegoroczne warunki w sadach są idealne do tworzenia cydru
fot. Shutterstock

- W tym roku dojrzały ponad dwa tygodnie wcześniej niż zwykle i są wyjątkowo słodkie oraz aromatyczne. Wszystko za sprawą ciepłego, słonecznego lata, którego smak zamknęliśmy w butelkach Młodziaka. Będzie świeży, naturalny i orzeźwiający - zdradza Artur Dubaj, główny technolog grupy Ambra.

- Spodziewamy się cydru z ciekawą równowagą pomiędzy intensywną kwasowością a delikatną słodyczą. Młodziak to cydr niefiltrowany, więc w pełni zachowa esencję aromatu dojrzałych jabłek. Jego wyjątkowe cechy pokreśli delikatne musowanie naturalnych bąbelków, które, tak samo jak w przypadku win musujących, powstają w procesie fermentacji - dodaje.

Gorące lato przyśpieszyło zbiory. Eksperci prognozują jabłkowy urodzaj.

- Przymrozki z kwietnia i maja 2017 spowodowały, że plony były rekordowo niskie. Miało to też swoją dobrą stronę - jabłonie „odpoczęły” i w tym roku, przy tak sprzyjających warunkach klimatycznych, „odwdzięczają” się ilością oraz jakością jabłek, ich aromatycznością i naturalną słodyczą. Pierwsze szacunki mówią o zbiorach na poziomie 4,5 mln ton. To idealne warunki do tworzenia cydru - dodaje Artur Dubaj.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

AMBAmbra SA

więcej informacji:

cydr RSS ALERT    /    rynek cydru RSS ALERT    /    rynek cydru w Polsce RSS ALERT    /    branża winiarska RSS ALERT    /    jabłka RSS ALERT    /    sady RSS ALERT    /    produkcja cydru RSS ALERT    /    Ambra RSS ALERT    /    Artur Dubaj RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.8.46
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!