Trzy Korony Browar Nowosądecki poszerzy ofertę o piwa bezalkoholowe, nie wyklucza ekspansji poza region
Trzy Korony Browar Nowosądecki, minibrowar założony w 2013 roku w Nowym Sączu, zwiększył w ubiegłym roku sprzedaż piwa o 15 proc. i zmienił strukturę sprzedaży. W 2019 roku chce poszerzyć ofertę o piwa bezalkoholowe, zwiększyć bazę klientów i rozpoznawalność marki. Browar, obecny głównie w regionie Małopolski i Podkarpacia, nie wyklucza dalszej ekspansji geograficznej – mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Patuła, kierownik do spraw sprzedaży browaru.

Trzy Korony Browar Nowosądecki produkuje autorskie piwa, tworzone w oparciu o tradycyjne receptury. Portfolio browaru zawiera 7 klasycznych gatunków piw. W 2018 roku marka przeszła gruntowny rebranding, co przełożyło się na jej dynamiczny rozwój w regionie.
- W roku 2018 sprzedaż Browaru wyniosła 120 tys. litrów. Był to wynik o ok. 15 proc. lepszy w stosunku do roku 2017. W tym czasie zmieniła się również struktura naszej sprzedaży. W roku 2018 sprzedaż do klientów zewnętrznych przekroczyła 50 proc. produkcji Browaru - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Michał Patuła.
- Produkujemy klasyczne piwa (7 rodzajów) i trzymamy się sprawdzonych produktów. Rynek dobrze przyjmuje naszą ofertę i w związku z tym nie planujemy wprowadzania nowych gatunków do naszego portfolio w roku 2019. Pracujemy natomiast nad poszerzeniem naszej oferty o piwo bezalkoholowe. Plany Browaru na rok 2019 zakładają również poszerzenie bazy dotychczasowych Klientów oraz przede wszystkim wzrost rozpoznawalności marki. W tym celu w 2019 roku podejmiemy liczne działania marketingowo-reklamowe - dodaje.
Gdzie oprócz sektora HoReCa sprzedawane są piwa browaru i czy „pozahorecowa” sieć dystrybucji będzie rozwijana”? - W dalszym ciągu chcemy aktywnie rozwijać się w segmencie HoReCa, przede wszystkim w regionie Małopolski i Podkarpacia, ale nie wykluczamy również dalszej ekspansji geograficznej. Jeśli natomiast chodzi o rynek detaliczny, jesteśmy obecni w wybranych sklepach alkoholowych i w takich wyselekcjonowanych miejscach w detalu planujemy się pojawiać w 2019 r. – mówi Michał Patuła.
Trzy Korony Browar Nowosądecki to minibrowar założony w 2013 roku w Nowym Sączu, produkujący autorskie piwa, tworzone w oparciu o tradycyjne receptury. Portfolio Browaru zawiera 7 klasycznych gatunków piw: Marcowe, Pils, Weizen, Dunkel, Koźlak, Podwójny Koźlak oraz Wheat India Pale Ale.

Browar oferuje piwa naturalnie mętne, niefiltrowane oraz wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla. Produkowane zgodnie z Niemieckim Prawem Czystości, które dopuszcza wykorzystanie jedynie czterech składników: wody, słodu, chmielu oraz drożdży. Wysoka jakość oferowanych trunków została doceniona w ostatnich latach m.in. na najstarszym festiwalu piwnym w Polsce - Chmielakach Krasnostawskich, zdobywając złote, srebrne oraz brązowe medale w latach 2016, 2017 i 2018.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.