We Włoszech powstanie konsorcjum chroniące i promujące na świecie wina Lambrusco
W styczniu 2021 roku powstanie samodzielne Konsorcjum Ochrony win Lambrusco, które będzie promować globalny rozwój świadomości na temat lokalnego trunku – zastąpi dotychczasowe trzy Konsorcja. Lambrusco jest najbardziej popularnym winem produkowanym w regionie Emilia Romagna, a znanym na całym świecie – tylko w 2019 roku wytworzono blisko 1,3 miliona hektolitrów tego trunku.

Jak dotąd, w regionie funkcjonowały trzy oddzielne instytucje, które chroniły tradycję ośmiu rodzajów win Lambrusco z terenów Modeny i Regionu Emilia – Konsorcjum Ochrony Lambrusco w Modenie, Konsorcjum na rzecz ochrony i promocji win PDO Reggiano i Colli di Scandiano oraz Canossa, a także Konsorcjum Tutela Vini del Reno DOC.
1 stycznia 2020 roku wspomniane organy połączą się w jedno Konsorcjum Ochrony Lambrusco, co pozwoli im na jeszcze lepszą promocję i ochronę wina na świecie.
Współpraca tych podmiotów pozwoli na dzielenie się doświadczeniami oraz strategiami w celu promocji wina na całym świecie. Nowe Konsorcjum będzie reprezentować osiem rodzajów win, produkowanych między Modeną a Regionem Emilia Romagna. Te wyjątkowe trunki to – Lambrusco di Modena DOC, Lambrusco di Sorbara DOC, Lambrusco Grasparossa di Castelvetro DOC, Lambrusco Salamino di S. Croce DOC, Reggiano DOC, Colli di Scandiano and di Canossa DOC, Reno DOC, a także Bianco di Castelfranco Emilia IGT – nazywane wizytówka północnych Włoch.
Tegoroczne warunki klimatyczne nie sprzyjały uprawie Lambrusco. Konsorcjum twierdzi, że z powodu obfitych deszczów i gradowych burz, może nastąpić niewielki spadek ilości produkcji. Niemniej jednak, winogrona w tym roku są bardzo zdrowe, a rośliny nie wykazywały żadnych chorób w okresach dojrzewania. Czerwone wino musujące Lambrusco zachowa swój niepowtarzalny smak i jakość także w 2021 roku.
Winogrona Lambrusco pierwotnie były „dziką winoroślą” – porastały wrzosowiska oraz tereny podmokłe na równinach i polach południowego obszaru regionu Emilia Romagna. Szczep, z którego produkuje się wino, jest skrzyżowaniem klasycznych winorośli vitis vinifera oraz dzikich gatunków vitis sylvestris. Winogrona, z których uzyskuje się ten trunek, uprawiane są w prowincjach Reggio Emilia i Modena. W 2019 r. zajęły blisko 16,620 hektarów rolnych. Ponad połowę tego terytorium obsadzono tylko szczepem Lambrusco. Z wytworzonych zbiorów powstało prawie 168,7 mln butelek włoskiego musującego specjału w dwóch rodzajach –126,5 mln butelek Lambrusco IGT oraz 42,1 mln butelek Lambrusco DOC. Dla porównania, w stosunku do 2018 r. liczba butelek tych dwóch gatunków zwiększyła się o 16.3%.

CENY HURTOWE

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.