WKG 2017: Z powodu szarej strefy znika ok. 6000 miejsc pracy w branży spirytusowej
- Autor: Jakub Szymanek / portalspozywczy.pl
- Data: 06-10-2017, 13:07

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W trakcie dyskusji Sławomir Mikos wymienił główne bariery dla rozwoju biznesu w branży spirytusowej w regionie.
– Bariery w branży spirytusowej można rozłożyć na kilka różnych czynników. Jedną z barier są dysproporcje, w jaki sposób są traktowani poszczególni producenci w Polsce. Mamy przestarzałą ustawę o wychowaniu w trzeźwości, która pochodzi z 1982 roku, kiedy to w Polsce piło się głównie czystą wódkę. Od tamtej pory mnóstwo pozmieniało się. Od dawna nie jesteśmy krajem wódczanym, wśród państw Unii Europejskiej spadliśmy z pierwszego miejsca i zajmujemy dalsze pozycje. Obecnie pijemy zdecydowanie więcej piwa i stajemy się krajem piwnym. Rocznie spożywa się w przeliczeniu na obywatela ok. 99 litrów piwa, 5 litrów wódki i 7 litrów wina. Natomiast patrząc na podatki, blisko 60 procent podatków jest w cenie wódki, w piwie stanowią one zaledwie 16 procent, a w winie 7 – 8 procent. I to są te dysproporcje – tłumaczył dyrektor zakładu produkcyjnego CEDC International w Białymstoku.
komentarze (1)
obnizyc akcyze i nie kupuje alkoholu na urainie jak polowa mojego miasteczka skali kraju sa to setki tysiecy osob
Odpowiedz