Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi Listę Produktów Tradycyjnych z wszystkich regionów Polski od kilku lat. W tej chwili znajduje się na niej 1063 produktów z 16 województw. Największą liczbą regionalnych specjałów może pochwalić się województwo pomorskie (136 produktów), śląskie (131) i podkarpackie (120).

Jak podaje wyborcza.biz, Lubuskie do połowy kwietnia miało na liście tylko 13 przepisów, co daje ostatnie miejsce wśród wszystkich regionów. Do tradycyjnych smaków należą m.in. schab słubicki, kapusta kwaszona nadnotecka, strudel, Paska Bukowińska, bochen chleba starowiejskiego, miód pitny trójniak czy jarzębiak na winiaku. Od niecałych dwóch tygodni lista powiększyła się do 14 produktów. Do czołówki dołączyło Piwo Zielonogórskie z Minibrowaru Haust.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl