Jak wynika z badania „Grillowe zwyczaje Polaków” przeprowadzonego na zlecenie marki Coca-Cola, zazwyczaj grillujemy z rodziną (81%), ale także ze znajomymi (70%). Najczęściej w ogrodzie lub na działce swojej lub bliskich (87%). Co ciekawe, zdecydowana większość Polaków (92%) organizuje grilla spontanicznie, bez żadnej specjalnej okazji, traktując go po prostu jako spotkanie z bliskimi. Dla większości ankietowanych grill jest formą relaksu (39%).
Smak grilla
Dobre jedzenie jest nieodzownym elementem udanego grilla. W tym wypadku Polacy zdecydowanie preferują dania mięsne. Na ruszt najczęściej wrzucamy kiełbasę, która jest ulubioną potrawą aż 45% Polaków (wzrost o 16% w stosunku do 2015 roku). Kolejne miejsce zajmuje karkówka (25%). Mniejszą popularnością cieszą się potrawy takie jak: szaszłyki (8%), skrzydełka z kurczaka (6%), kaszanka (5%), warzywa (4%), stek (2%) oraz ryba i owoce morza (2%). Jeśli chodzi o napoje, ponad połowa Polaków uważa, że do grilla pasuje Coca-Cola. Podczas spotkań grillowych pije ją 51% badanych.
Na grillu każdy ma swoją rolę
Rozpalanie grilla to typowo męskie zadanie – panowie zajmują się tym w 90% przypadków. Panie nadrabiają za to przyrządzaniem potraw (54%), choć mężczyźni także przygotowują jedzenie stosunkowo często (46%). Jeśli zaś chodzi o zakupy, tu również każdy odpowiada za coś innego. Podczas gdy jedzenie kupują raczej kobiety (59%), za zakup napoi odpowiadają głównie mężczyźni (64%).
Jeśli zaś chodzi o zasady, wiodącą wydaje się być reguła – brak zasad. Na grillu pozwalamy sobie na spontaniczne, nieformalne zachowanie. Aż 70% Polaków przyznaje, że podczas grillowania można się czuć bardzo swobodnie. Co to oznacza w praktyce? 50% z nas szykuje jedzenie w trakcie grilla, 45% je palcami, gdy zabraknie sztućców, a 39% wybiera sportową odzież, która z kolei według 38% badanych może bezkarnie pachnieć dymem. 36% ankietowanych uważa, że aby grillować, nie trzeba się znać na gotowaniu, a po 29%, że oblizywanie palców nie jest faux pas, i że w grillowaniu nie przeszkadza nawet deszcz.
komentarze (1)
mięso grillowane jest mięsem przetworzonym szkodliwym jak azbest, Światowa Organizacja Zdrowia apeluje o ograniczenie spożycia mięsa
Odpowiedz