Badaniami objęto 48,8 tys. kobiet w wieku 50-79 lat, które nie chorowały na raka piersi i regularnie poddawały się badaniom mammograficznym. 19,5 tys. kobiet przeszło na dietę niskotłuszczową. Pod nadzorem dietetyka miały one zredukować ilość spożywanego dziennie tłuszczu o 20 proc., zwiększając przy tym konsumpcję warzyw, owoców i ziaren zbóż. Pozostałe kobiety nie zmieniły nawyków żywieniowych.

Po upływie około ośmiu lat raka piersi zdiagnozowano u 1767 kobiet stosujących dietę niskotłuszczową. W tej grupie przeżywalność była wyższa niż w przypadku kobiet z grupy kontrolnej. Niższa była ponadto umieralność z powodu chorób układu krążenia.

"Nasze badania sugerują, że stosowanie diety niskotłuszczowej po menopauzie zwiększa przeżywalność po diagnozie, jeśli dieta jest stosowana jest w sposób ciągły" - komentuje dr Rowan Chlebowski, autor analizy.