Dieta oparta na produktach roślinnych skuteczna przy refluksie
- Autor: PAP
- Data: 08-09-2017, 10:10

Naukowcy z Feinstein Institute for Medical Research w Nowym Jorku przeprowadzili badania wśród 184 pacjentów z refluksem krtaniowo-gardłowym, z których 85 leczono standardowo inhibitorami pompy protonowej (IPP), a u 99 zastosowano dietę śródziemnomorską (w 90 proc. opartą na produktach roślinnych) połączoną z piciem wody alkalicznej (pH>8.0). Średnia wieku uczestników wynosiła 60 lat.
Okazało się, że w porównaniu z osobami przyjmującymi leki IPP, uczestnicy stosujący dietę śródziemnomorską osiągnęli zbliżoną, a nawet większą redukcję objawów refluksu.
Znaczącą klinicznie poprawę odnotowano u 54,1 proc. osób stosujących leki IPP oraz u 62,6 proc. osób stosujących wyznaczoną dietę.
Dieta zastosowana podczas badania składała się głównie z owoców, warzyw, ziaren i orzechów, przy prawie kompletnym wyeliminowaniu produktów mlecznych, jaj, mięsa i ryb. Jednocześnie w obu grupach zalecano standardowo przy refluksie ograniczenie spożycia kawy, herbaty, czekolady, napojów gazowanych, potraw tłustych, smażonych oraz pikantnych oraz alkoholu.
Jak podkreśla autor badań dr Craig H. Zalvan, niedawno przeprowadzone badania wskazują, że długotrwałe stosowanie leków IPP ma związek ze zwiększonym ryzykiem udaru i zawału, demencji oraz niewydolności nerek.
Oprócz zmniejszenia objawów refluksu dr Zalvan zaobserwował u pacjentów stosujących zaleconą dietę także spadek wagi oraz zmniejszenie innych dolegliwości, takich jak nadciśnienie czy wysoki poziom cholesterolu.
Choć podczas badań skoncentrowano się na łagodzeniu objawów refluksu krtaniowo-gardłowego, naukowcy podejrzewają, że ta sama dieta będzie skuteczna w przypadku osób cierpiących na chorobę refluksową przełyku.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Jedzenie tylko w najbardziej aktywnej porze doby wydłuża życie
-
Większość odchudzających się poniosła porażkę
-
Kantar: najpopularniejsze wśród polskich konsumentów owoce i warzywa w marcu
-
Białka z wielu źródeł mogą obniżać ryzyko nadciśnienia tętniczego
-
Kto jest dla Polaków autorytetem w zakresie zdrowego odżywiania?
-
Największy wzrost liczby producentów suplementów diety od 5 lat
-
Jaka dieta może wydłużyć życie o dekadę?
-
100 lat temu w diecie Polaków było 70 różnych produktów. Dziś jest ich kilka
-
Byli zdrowsi, bo nie jedli mięsa? Naukowcy obalają mit o starożytności
-
Na czym polega dieta planetarna?
- Mleczarnia z Ciechanowa kupiła zakład w Ozorkowie
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
komentarze (0)