Pudding to słynny bożonarodzeniowy angielski smakołyk. W czasie świąt Brytyjczycy zjadają aż 25 milionów sztuk tego tradycyjnego dania - informują eksperci z hrs.com.

Jak podają eksperci, Amerykanie nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia bez szynki. W Stanach Zjednoczonych na rodzinnych stołach królują również pokaźnych rozmiarów indyki, których zjada się tam w czasie świąt aż 22 miliony. 

We Francji na wigilijnym stole królują owoce morza, m.in. ostrygi, i ryby. Trudno jednak wyobrazić sobie francuskie Boże Narodzenie bez przysmaku większości mieszkańców tego kraju, czyli pasztetu strasburskiego – kultowego foie gras.

Francuzi każde danie spożywają wraz z odpowiadającym mu winem, a wigilijną kolację rozpoczynają od toastu wznoszonego kieliszkiem szampana. Francuzi w czasie świąt spożywają w ciągu jednej minuty aż 270 kg ostryg, 700 kg indyka i 97 kg pasztetu - informują eksperci z hrs.com.