Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Najważniejszą gałęzią niemieckiego rolnictwa jest mleczarstwo

Wartość produkcji niemieckiego rolnictwa wzrosła w 2008 roku szacunkowo o 4 proc. do 46,8 mld euro - informuje FAMMU/FAPA.

Wartość produkcji zwierzęcej wzrosła jednak dwukrotnie bardziej, bo o 8 proc. do 22,3 mld euro. Największy udział nie tylko w sektorze zwierzęcym, ale w całym niemieckim rolnictwie odgrywa mleczarstwo. Wartość produkcji tej branży - mimo stagnacji w 2008 r. (0 proc.) - osiągnęła blisko 10 mld euro, czyli niemal 21proc. łącznej wartości przychodów rolnictwa.

Rola sektora mleka była relatywnie mniejsza niż rok wcześniej wskutek dużego spadku cen skupu mleka i cen zbytu produktów mlecznych w II półroczu. Dochody niemieckich producentów trzody chlewnej wzrosły aż o 1/5, a wołowiny o 1/10. Stało się tak głównie dzięki wysokim cenom mięsa, gdyż wolumen produkcji wzrósł nieznacznie.

Spośród produktów roślinnych najistotniejsza była produkcja zbóż (6,5 mld euro, +1 proc. wobec 2007 r.), które w II połowie ub. r. również staniały, oraz roślin pastewnych (5,2 mld euro, +2 proc.).



© Portal Spożywczy 2021-06-19 10:59:32