Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

UE podwyższa wiek zwierząt testowanych na BSE

Od 1 stycznia weszły w życie w Unii nowe przepisy zwiększające z 30 miesięcy do 48 miesięcy wiek zwierząt, od których mięso będzie poddawane obowiązkowym testom na BSE (tzw. choroba szalonych krów). Dotychczas mięso wszystkich zdrowych zwierząt w wieku ponad 30 miesięcy życia poddawano obowiązkowym testom na BSE - podaje FAMMU/FAPA.

Podobne testy przeprowadzano w przypadku mięsa od zwierząt w wieku ponad 24 miesiące życia, u których ryzyko wystąpienia BSE było duże. Nowe przepisy wprowadzają obowiązek przeprowadzania obowiązkowych testów na BSE mięsa pochodzącego od wszystkich zwierząt w wieku ponad 48 miesięcy życia. Obniżenie wieku testowanych zwierząt dotyczy tylko „starych" krajów Unii, które spełniły odpowiednie kryteria.



© Portal Spożywczy 2021-06-12 23:10:57