Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Coraz mniej chętnych na unijny znak ChOG

Śląski przysmak Krupniok może zostać 38 produktem regionalnym z Polski zarejestrowanym przez Komisję Europejską. Chętnych, by pójść w jego ślady, jest na razie niewielu - pisze "Rzeczpospolita".

- Prace nad wnioskiem o rejestrację krupnioków śląskich dobiegają końca. Niewykluczone, że jeszcze w pierwszym kwartale 2015 r. prześlemy go do Komisji Europejskiej - mówi "Rzeczpospolitej" Magdalena Głodek, naczelnik Wydziału Oznaczeń Geograficznych w Ministerstwie Rolnictwa.

Producenci tradycyjnej kiszki z kaszy i krwi chcą zdobyć dla niej Chronione Oznaczenie Geograficzne, jeden z trzech znaków przyznawanych produktom regionalnym w Unii Europejskiej.

Polska ma na swoim koncie już 37 rejestracji. Daje nam to ósme miejsce w UE. Jednak maleje liczba chętnych do zdobywania unijnych odznaczeń. W 2014 r. uzyskał je tylko cebularz lubelski, a - nie licząc krupnioka - na razie nie jest gotowy żaden nowy wniosek.



© Portal Spożywczy 2022-08-07 17:57:39