Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rosną ceny olejów roślinnych i tłuszczów

Opracowany przez FAO indeks światowych cen olejów i tłuszczów w maju br.  przyjął wartość 154,1 punktów. Oznacza to, że w tym miesiącu przeciętne ceny ww. produktów były o ponad 54 proc. wyższe od średniej z lat 2002-2004. W stosunku do kwietnia indeks zwiększył się o 3,9 pkt (tj. o 2,6 proc.) - informują eksperci Banku Gospodarki Żywnościowej.

W kierunku wzrostu wartości indeksu oddziaływały m.in. podwyżki cen oleju palmowego, wywołane obawami o rozwój zjawiska pogodowego El Nino, które może niekorzystnie wpłynąć na wielkość produkcji w Azji Południowo-Wschodniej. Jednocześnie zwiększyły się ceny oleju sojowego w wyniku większego popytu importowego, zgłaszanego m.in. przez Chiny. Odnotowano także wzrost cen oleju słonecznikowego oraz rzepakowego, czemu sprzyjała mniejsza od oczekiwanej dostępność eksportowa tych produktów.

Mimo wzrostu wartości indeksu światowych cen olejów i tłuszczów w maju, wciąż kształtuje się on na znacznie niższym poziomie niż przed rokiem (o 21 proc., tj. o 41 punktów).



© Portal Spożywczy 2022-01-20 02:49:25