Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Okechamp inwestuje, rośnie i stawia na innowacje

Okechamp, założona przez polskich i holenderskich biznesmenów grupa to dziś 4.-5. gracz na europejskim rynku przetworzonych grzybów. Rośnie po cichu i jak na drożdżach - pisze "Puls Biznesu".

Zeszłoroczne przychody grupy, która w Polsce — poza własnymi pieczarkarniami i zakładem przetwórczym — ma również kompostownię, w Holandii — zakład grzybów mrożonych oraz spółkę handlową w Niemczech, sięgnęły 400 mln zł (dla porównania: w 2011 było to 270 mln zł). Zdecydowana większość, bo 85 proc., produkcji trafia dziś na eksport, a główne rynki to Niemcy, Francja, Włochy i Izrael, choć pieczarki docierają również do Meksyku, RPA, Japonii czy USA - czytamy w "PB".

W zeszłym roku spółka rozbudowała zakład przetwórczy w Grodzisku Wielkopolskim, co pozwoliło jej zwiększyć moce o 100 proc., a w tym inwestuje w kolejną pieczarkarnię. Na krajowych półkach, co ciekawe, Okechamp nie słynie z grzybów. Większość sprzedawanego w Polsce asortymentu to inne przetworzone warzywa, np. suszone pomidory. 

Firma stawia na innowacje. Ostatnio zaciekawiło ją odkrycie amerykańskich naukowców, którzy zbudowali z pieczarek baterię do telefonu komórkowego. 

Więcej w "Pulsie Biznesu".



© Portal Spożywczy 2022-05-23 14:02:57