Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Omega-3 pomaga w leczeniu stłuszczenia wątroby

Dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 chroni wątrobę przed skutkami otyłości - wynika z badań opublikowanych w "The FASEB Journal".

"Przeprowadzone przez nas badania wykazały po raz pierwszy, że protektyna i resolwina, które powstają z kwasów tłuszczowych omega-3 mogą pomóc w leczeniu stłuszczenia wątroby i zmniejszać odporność insulinową u osób otyłych" - mówi prof. Joan Claria z Uniwersytetu w Barcelonie.

Do takiego wniosku doprowadziły naukowców badania przeprowadzone na czterech grupach myszy, u których zmodyfikowany gen powodował otyłość i cukrzycę. Pierwszej grupie podawano pożywienie bogate w kwasy omega-3, drugiej - kwas dokozaheksaenowy (DHA), trzeciej - resolwinę. Czwarta grupa była grupą kontrolną.

Po pięciu tygodniach okazało się, że w przypadku myszy, których dieta była bogata w kwasy omega-3, zmniejszyło się zarówno stłuszczenie wątroby, jak i odporność na insulinę.

Naukowcy podkreślają, że kwasy omega-3, których źródłem są m.in. ryby i olej rzepakowy, powinny na stałe zagościć w diecie osób, które mają problemy z nadwagą.



© Portal Spożywczy 2021-12-06 18:46:13