Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Amerykanie produkują więcej towarów mleczarskich

Ubiegły rok zakończył się wielkim wzrostem produkcji najważniejszych artykułów mleczarskich w Stanach Zjednoczonych - informuje FAMMU/FAPA.

Wytworzono ponownie rekordową ilość serów (z wyłączeniem twarogów) - 4,46 mln ton, czyli o 1,4 proc. więcej niż rok wcześniej, chociaż tempo wzrostu było tu stosunkowo najsłabsze. Największy udział w wolumenie miały sery typu "włoskiego", w tym Mozzarella (33 proc.), oraz typu "amerykańskiego", wśród nich - Cheddar (32 proc.). Nieznacznie wzrosła rola tych ostatnich.

Produkcja masła była także rekordowo wysoka - niemal 749 tys. ton, o prawie 8 proc. więcej niż rok wcześniej (w I półroczu skala wzrostu była dwucyfrowa) i blisko o 1/3 więcej niż przed pięciu laty. Produkcja odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wyniosła 688 tys. ton - najwięcej od 2003 r. Szczególnie dynamicznie, bo aż o 1/3, wzrosła produkcja w ostatnim kwartale ub. roku.



© Portal Spożywczy 2021-12-06 19:27:00