Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Spadek cen produktów mleczarskich w UE

Po zaobserwowanych w UE w październiku br. wzrostach cen  większości przetworów mleczarskich w listopadzie br. odnotowały one spadek – informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.

Serwatka w proszku potaniała o 6,2 proc. do 60 EUR/100 kg, pełne mleko w proszku o 3,2 proc. do 233 EUR, odtłuszczone mleko w proszku o 2,7 proc. do 176 EUR, ser ementalski o 1,0 proc. do 386 EUR, Cheddar o 1,4 proc. do 298 EUR, a Gouda o 0,5 proc. do 252 EUR. Wzrosły jedynie ceny sera Edam o 1,3 proc. do 252 EUR oraz masła o 1,0 proc. do 301 EUR. Zmiany te były odzwierciedleniem spadkowych tendencji cen artykułów mleczarskich na aukcjach Global Dairy Trade.

Roczna dynamika spadku cen produktów mleczarskich w UE, w porównaniu z połową br. uległa osłabieniu. W listopadzie br. ceny masła były o 1,3 proc. niższe niż przed rokiem, a pełnego mleka w proszku o 1,5 proc. Odtłuszczone mleko w proszku potaniało o  10,3 proc., a sery o ok. 11-15  proc. Za serwatkę w proszku zakłady produkcyjne otrzymywały o 33,8 proc. mniej niż przed rokiem. 



© Portal Spożywczy 2022-06-27 22:36:49