Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Mlekovita zwiększa produkcję masła

Niemal 25 proc. masła produkowanego w Polsce to masło produkowane przez Mlekovitę. Jak wynika z danych spółdzielni, przez cały 2015 r. produkcja wyniesie ponad 42 tys. ton, co stanowi o ok. 2,5 proc. więcej niż w roku poprzednim. Znaczna część produkcji eksportowana jest na rynki całego świata – aż do 40 krajów.


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 04-01-2016, 13:54
fot. PTWP

W Polsce, która w 2015 r. zajęła miejsce czwartego producenta masła w UE (po Niemczech, Francji i Irlandii), według danych GUS, MRiRW oraz IERiGŻ produkcja tego wyrobu mleczarskiego od stycznia do października wyniosła 157,6 tys. t.

Konsumenci coraz bardziej doceniają walory smakowe i odżywcze masła. O takim trendzie świadczą wartości – jak podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych FAMMU, będący sekcją Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA, po zwyżce unijnej produkcji masła w 2014 r. o 4,1 proc. do niespełna 2 mln ton, w 2015 roku pomimo mniejszych cen i przy malejącym popycie globalnym w pierwszych trzech kwartałach nie odnotowano zniżek w produkcji masła w Unii Europejskiej.

Po pierwszych 9 miesiącach roku w całej Unii Europejskiej wyprodukowano o 3,9 proc. więcej masła niż w porównywalnym czasie 2014 r., kiedy było to 1,04 mln ton.

© Portal Spożywczy 2020-12-02 08:38:11