Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Zwiększa się rynek produktów specjalistycznych

Producenci wytwarzają w specjalny sposób produkty, w których wyeliminowane są określone alergeny, np. jogurt bez laktozy, pieczywo bez glutenu czy bezglutenowy makaron bez jajek i laktozy. Konsumenci potrzebują takich produktów i ich rynek na szczęście się zwiększa – powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Małgorzata Kręcka, Kierownik Sekcji Systemów Zarządzania w Przemyśle Spożywczym TÜV Rheinland Polska .


Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 15-01-2016, 13:56
Małgorzata Kręcka /fot. TÜV Rheinland Polska.

Zwraca uwagę, że wśród producentów rośnie świadomość problemów z jakim borykają się osoby z dysfunkcją, a co za tym idzie zapotrzebowania na tego typu produkty. - Produkcja taka jednak wymaga szczególnej staranności, która zapewni, że na żadnym etapie przetwarzania i postępowania z produktem nie nastąpi jego kontaminacja alergenem. Procesy wymagają skrupulatności w postępowaniu i wysokiej świadomości pracowników – mówi Małgorzata Kręcka.

- Przede wszystkim chodzi o to, aby zidentyfikować wszystkie alergeny obecne w zakładzie, określić ich miejsce w procesie i obszarze zakładu, stwierdzić które produkty zawierają poszczególne alergeny, a które produkty powinny pozostać od nich wolne – wyjaśnia Małgorzata Kręcka. Podkreśla, iż trzeba ocenić ryzyko niezamierzonej obecności alergenu w produkcie, i na koniec, najważniejsze: zakomunikować znaną obecność wszystkich alergenów konsumentowi. - Właściwie tylko alergeny, które nie zostały zidentyfikowane i/ lub nie zostały wymienione na etykiecie stanowią największe zagrożenie – zaznacza.

© Portal Spożywczy 2020-11-29 03:08:08