Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

ARR: Spadły ceny masła i mleka w proszku

W pierwszym tygodniu stycznia 2016 r. odnotowano spadek cen zbytu mleka w proszku oraz masła – wynika z analizy Agencji Rynku Rolnego.


Autor: ARR
Data: 18-01-2016, 19:15

We dług danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 4–10.01.2016 r. za odtłuszczone mleko w proszku krajowi przedsiębiorcy uzyskiwali 7,12 zł/kg, o prawie 3% mniej niż w poprzednim notowaniu i o 4% mniej niż miesiąc wcześniej.

Cena pełnego mleka w proszku w odniesieniu do ceny z końca 2015 r. była niższa o 0,5% i ukształtowała się na poziomie 9,67zł/kg. Jednocześnie PMP było o 1% droższe niż na początku grudnia 2015 r.  W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było tańsze o 6%, a PMP o 3,5%. W dniach 4–10.01.2016 r. krajowa cena OMP (przeliczona na euro) była o 3% niższa od ceny interwencyjnej (169,80 EUR za 100 kg).

Masło w blokach zakłady mleczarskie zbywały średnio po 12,17 zł/kg, a masło konfekcjonowane po 13,52 zł/kg, w obu przypadkach o około 1% taniej niż w poprzednim notowaniu. Masło w blokach było tańsze niż na początku grudnia 2015 r. o 4,5%, a masło konfekcjonowane o niecały 1%.

W odniesieniu do cen sprzed roku masło konfekcjonowane potaniało o 3%, podczas gdy masło w blokach było o 2% droższe.

© Portal Spożywczy 2020-11-28 20:18:05