Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W Korei Północnej wyprodukowano likier, który nie wywołuje kaca

Władze Korei Północnej twierdzą, że jedna ze stołecznych spółek wyprodukowała napój alkoholowy, który dzięki specjalnej kombinacji składników nie wywołuje kaca - podał we wtorek portal NK News, specjalizujący się w wiadomościach z Korei Północnej.


Autor: PAP
Data: 19-01-2016, 08:15

Portal ten powołuje się na północnokoreański tygodnik "Pyongyang Times", jedyne anglojęzyczne czasopismo w kraju i pisze, że firmie spożywczej Taedonggang, z siedzibą w stolicy, "po wielu latach badań" udało się dokonać destylacji napoju.

Według tygodnika sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru.

W artykule napisano, że eksperci i konsumenci bardzo doceniają miksturę z północnokoreańskiego, sześcioletniego żeń-szenia i prażonego ryżu, "gdyż jest delikatna i nie wywołuje kaca".

Jednak eksperci, z którymi rozmawiał portal NK News, wątpią, czy produkt faktycznie ma takie właściwości.

Korea Północna oraz jej południowy sąsiad od wieków przypisują żeń-szeniowi właściwości medyczne, a najbardziej cenione są gatunki rośliny uprawiane w okolicach miasta Kesong, na północ od granicy między krajami.

© Portal Spożywczy 2020-12-03 08:01:03