Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Korzystne perspektywy dla argentyńskiej kukurydzy

W sezonie 2015/16 powierzchnię upraw kukurydzy w Argentynie szacuje się na 3,1 mln ha - informuje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA z wykorzystaniem Reuters i innych źródeł
Data: 29-01-2016, 15:17
Ponad 90 proc. argentyńskiej kukurydzy stanowią odmiany GMO. fot. shutterstock

Prognozowaną na bieżący sezon powierzchnię upraw kukurydzy w Argentynie oceniła giełda zbożowa w Buenos Aires. Korzystne warunki dla upraw, m.in. ze względu na dobre nawilgocenie gleb, są odnotowywane przede wszystkim w północnej części Argentyny, gdzie kukurydza siana jest w styczniu.

Zachętą dla argentyńskich rolników do zwiększania areału tego gatunku jest zniesienie przez nowe władze ceł eksportowych.

Ponad 90 proc. uprawianej w Argentynie kukurydzy stanowią odmiany zmodyfikowane genetycznie.

© Portal Spożywczy 2020-11-23 23:05:47