Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Rośnie import mięsa owczego i koziego do Unii Europejskiej

W okresie styczeń-listopad 2015 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 3,9 proc., i wyniósł 196,2 tys. ton. Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (170,9 tys. ton, 87,1 proc. udział w handlu). Przywóz tych towarów z Nowej Zelandii wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2014 r. o 9 proc. - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Komisja Europejska
Data: 04-02-2016, 09:26
Fot. Shutterstock

Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (16,7 tys. ton, spadek o 13,8 proc.), Chile (2,4 tys. ton, spadek o 35,2 proc.), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,8 tys. ton, spadek o 21,4 proc.), Islandii (1,5 tys. ton, spadek o 1,9 proc.), Urugwaju (1,5 tys. ton, spadek o 45,1 proc.), Falklandów (670 ton, spadek o 15,1 proc.) oraz z Argentyny (628 ton, spadek o 60,8 proc.).

© Portal Spożywczy 2020-11-27 00:46:16