Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Opracowano już recepturę drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkołach

Jak dowiedziała się "Gazeta Wyborcza", cukiernicy i piekarze zrzeszenie w Stowarzyszeniu Rzemieślników Piekarstwa RP opracowali już receptury drożdżówek, które mogą być sprzedawane w szkolnych sklepikach.


Autor: Gazeta Wyborcza
Data: 15-04-2016, 19:40
Tradycyjne drożdżówki zniknęły ze sklepików szkolnych we wrześniu 2015 r.; fot. pixabay.com

Prace nad nowymi przepisami dotyczącymi zasad żywienia w szkołach nadal trwają i jak się dowiedziała się "GW" w Ministerstwie Zdrowia, ich rezultat zostanie wkrótce przedstawiony. Na spotkanie z ministrem czekają także cukiernicy i piekarze. Na razie nie wiadomo jeszcze, kiedy do niego dojdzie.

Rzemieślnicy działają jednak szybciej niż ministrowie. Drożdżówka opracowana przez Stowarzyszenie ma mniej cukru i tłuszczu, by spełnić wymogi Ministerstwa Zdrowia. Cukiernicy - żeby utrzymać jakość - dodają więcej jajek. Tak jak tradycyjne słodkie bułki, także te dla uczniów mogą być z serem, owocami lub kruszonką.

Jednak zdaniem Stanisława Budki prezesa SRPRP, nie ma się co oszukiwać, drożdżówka z mniejszą zawartością cukru i tłuszczu jest bardziej jałowa, ale - jak zapewnia - smaczna. Co ciekawe, "zdrowe drożdżówki" nie powinny być droższe i kosztować nawet mniej niż 2 zł. 

Więcej w "Gazecie Wyborczej".

© Portal Spożywczy 2021-01-16 00:24:35