Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

W okresie wiosenno-letnim Polacy spożywają więcej sałatek i surówek

Wiosną i latem aż 77 proc. Polaków deklaruje, że częściej sięga po sałatki oraz surówki z dodatkiem świeżych warzyw - wynika z z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki Winiary.


Autor: www.portalspozywczy.pl / pr
Data: 19-04-2016, 16:22
fot. materiały prasowe Winiary

Najchętniej wybieranym składnikiem są pomidory - aż 60 proc. Polaków wykorzystuje je do przygotowania swoich sałatek. Kolejnym elementem wiosennych kompozycji jest sałata (49 proc.), dalej ogórek zielony (48 proc.) i rzodkiewka (11 proc.).

Sałatki to jednak nie tylko warzywa. Polskie rodziny do sałatek chętnie dodają także ser (7 proc.), kukurydzę konserwową (22 proc.), mięsne dodatki (6 proc.) oraz makaron (3 proc.).

© Portal Spożywczy 2020-07-12 02:16:13