Zbiory warzyw gruntowych mogą być wyższe niż przed rokiem
Wg IERiGŻ-PIB powierzchnia upraw zwiększy się o 2,3% do 179,5 tys. ha. Plonowanie warzyw ze względu na niekorzystne warunki agrometeorologiczne wiosną, m. in. niedobór wilgoci, może nie być istotnie wyższe niż rok wcześniej. W największym stopniu mogą zwiększyć się zbiory cebuli (+ 15,6%), kalafiorów (+ 14,9%) a także buraków ćwikłowych (+ 11,1%) i kapust (+8,9%).
- Gdyby prognozy te się sprawdziły, zbiory warzyw w 2016 r. byłyby relatywnie niskie. Wzrost r/r spowodowany jest niską bazą odniesienia. Biorąc pod uwagę ostatnie 5 lat, w stosunku do prognozowanego, niższy poziom zbiorów warzyw gruntowych, odnotowano tylko w 2013 i 2015 r. Wyższy natomiast o odpowiednio 11,3 i 13,4% w 2012 i 2014 r. – informuje Mariusz Dziwulski.
Ostateczny poziom zbiorów warzyw zależeć będzie od warunków produkcyjnych w dalszej części sezonu. - Niemniej, gdyby prognozy te okazały się trafne oczekiwać można spadku cen warzyw w sezonie 2016/2017. Ze względu na to, iż poziom zbiorów może być relatywnie niski, spadek ten, w przypadku niektórych gatunków warzyw, nie musi być istotny. Przykładem mogą być ceny pomidorów i ogórków gruntowych, których tegoroczna produkcja może być nawet niższa (o 0,6 i 0,3%) w stosunku do bardzo niskiej w roku poprzednim – dodaje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.