Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Nasiona rzepaku potaniały o 2,2 proc.

Pod koniec lutego nasiona rzepaku potaniały o 2,2 proc. w relacji tygodniowej. Ceny makucha rzepakowego po wzroście o 6,7 proc. po wielu tygodniach ponownie zrównały się z cenami śruty. Ceny oleju rzepakowego spadły o 6 proc.

Powodem obniżenia cen nasion i przede wszystkim oleju jest rekordowy przerób rzepaku w kraju, wysokie zapasy, mniejszy niż w poprzednich sezonach eksport spowodowany zapaścią na rynku biodiesla w Niemczech, a także nałożenie się w drugiej połowie lutego spadku cen rzepaku w Europie i odrabiania spadków kursu złotego.

Sytuacja branży będzie ulegać poprawie w miarę wzrostu zapotrzebowania na estry celem realizacji NCW, szacowanego przez IERiGŻ w wysokości 477 tys. ton w 2009 r., co odpowiada 1 193 tys. ton zapotrzebowania na rzepak.



© Portal Spożywczy 2021-11-28 22:23:16