Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Eksport jagnięciny oraz baraniny z Nowej Zelandii w lipcu br. słabszy niż przed rokiem

W lipcu br. Nowa Zelandia wyeksportowała 17,4 tys. ton mięsa jagnięcego, tj. o 22 proc. mniej niż przed rokiem. W okresie od października 2015 r. do lipca 2016 r. (bieżący sezon) wywóz tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego sezonu zwiększył się o 5 proc. do 278,3 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.


Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Meat And Livestock Australia z dn. 11.08.16
Data: 15-09-2016, 14:26

Na wzrost eksportu wpłynął silny popyt płynący z rynku chińskiego, a także z innych ważniejszych rynków zbytu. Wywóz do Chin zwiększył się o 18 proc. do 90,6 tys. ton, natomiast sprzedaż do Stanów Zjednoczonych skoczyła o 3 proc. do 16,9 tys. ton. Więcej nowozelandzkiej jagnięciny trafiło także do Wielkiej Brytanii (wzrost o 4 proc. do 56,2 tys. ton) oraz Holandii (wzrost o 23 proc. do 14,4 tys. ton), mniej zaś do Niemiec (spadek o 2 proc. do 15,4 tys. ton). W lipcu br. Nowa Zelandia wyeksportowała także 4,1 tys. ton mięsa baraniego, tj. o 34 proc. mniej niż przed rokiem. W okresie październik 2015 r. – lipiec 2016 r. wywóz tego gatunku mięsa zwiększył się nieznacznie (o około 1 proc. ) do 75,8 tys. ton.

Mniej baraniny wysłano do Chin (spadek o 7 proc. do nieco ponad 40 tys. ton), więcej zaś do Wielkiej Brytanii (wzrost o 7 proc. do 6,4 tys. ton) oraz na Tajwan (wzrost o 40 proc. do 7,1 tys. ton). Trzeba podkreślić, że pomimo wzrostu eksportu jagnięciny z Nowej Zelandii w obecnej części sezonu, dalszy wzrost wywozu wydaje się zagrożony ze względu na słabnący popyt w Wielkiej Brytanii oraz oczekiwany wzrost produkcji tego gatunku mięsa na Wyspach. Ponadto słabnący funt brytyjski powoduje, że jagnięcina z Nowej Zelandii staje się coraz droższa w porównaniu z mięsem pochodzącym z rynku brytyjskiego. W rezultacie część eksporterów szuka zbytu towaru na alternatywnych rynkach.

© Portal Spożywczy 2021-03-08 01:30:38