Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Ostatnie trzy miesiące to intensywne zmiany na rynku mleczarskim

Rynek zmienia się w ciągu ostatnich trzech miesięcy. Zmiany te oznaczają brak stabilizacji – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Tadeusz Proczek, prezes OSM w Grodzisku Mazowieckim.

Zaznacza, że zmiany i wspomniany brak stabilizacji, powoduje pewne zakłócenia na rynku, które powstają dosyć systematycznie. - To co się dzieje w tym roku przekracza wszelkie przewidywania. W zasadzie na rynku mleczarskim, szczególnie w Polsce, ceny kształtują produkty takie jak mleko w proszku, masło, czy sery – mówi Tadeusz Proczek.

Równocześnie zauważa, że stabilizacja jest raczej na rynku produktów fermentowanych.

- W Polsce musimy wyeksportować około 35 proc. naszej produkcji. Zmiany cen tych trwałych produktów decydują o zmianie cen produktów mleczarskich, które są bardzo rozchwiane – dodaje prezes OSM Grodzisk Mazowiecki.




© Portal Spożywczy 2022-05-28 02:56:06