Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Catering dietetyczny: Wchodzą przepisy unijne o znakowaniu żywności

Od 13 grudnia 2016 r. na zestawach posiłków oferowanych jako catering dietetyczny muszą być podane informacje o wartości odżywczej, czyli wartość energetyczna, ilość tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, w tym cukrów, białka oraz soli.

Przepisy o podawaniu informacji o wartości odżywczej obowiązują w Polsce i całej Unii Europejskiej od dawna, ale dopiero teraz, od 13 grudnia 2016 r., powszechnie obowiązujące staje się Rozporządzenie UE 1169/2011, które kompleksowo reguluje całą sferę znakowania żywności. Konsumenci – przyzwyczajeni do szukania informacji o wartości odżywczej na opakowaniach produktów w sklepach – teraz mogą ich oczekiwać także na opakowaniach żywności kupowanej na odległość, takiej jak coraz bardziej popularny catering dietetyczny.

Dla rosnącej rzeszy klientów korzystających z diet pudełkowych wprowadzenie obowiązkowych etykiet z wartością odżywczą to duża zmiana na plus, bo zamawiają oni dietetyczne jedzenie właśnie dlatego, że w założeniu ma być dobrze zbilansowane. Potwierdzeniem tego będzie teraz etykieta podająca nie tylko liczbę kalorii, ale także znacznie dokładniejsze informacje o składnikach odżywczych.

Dostosowanie się do nowych wymogów może być dla firm oferujących catering dietetyczny dużym wyzwaniem, a to ze względu na różnorodność oferowanych diet, urozmaicenie posiłków oraz dostępność kilku poziomów kalorycznych. Chodzi jednak o rozporządzenie ogłoszone w październiku 2011 r., a więc czasu na dostosowanie się było dużo.

– Największym wyzwaniem było precyzyjne obliczenie zawartości składników odżywczych w daniach składających się z różnorodnych produktów, a w zbilansowanej diecie takich potraw powinna być większość – mówi Małgorzata Chylewska, dietetyk LightBox, firmy oferującej catering dietetyczny w ponad 60 miastach Polski. – Choć przygotowanie wszystkich danych na etykiety było bardzo pracochłonne, jestem przekonana, że warto, bo dzięki informacjom o wartości odżywczej klienci mogą się upewnić, że ich dieta jest naprawdę dobrze zbilansowana, porównując parametry swoich posiłków np. z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. To krok milowy we właściwym kierunku – dodaje Małgorzata Chylewska.



© Portal Spożywczy 2021-12-06 19:12:14