Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

UE: Refundacje i skup interwencyjny spowodowały wzrost cen przetworów mleczarskich

W połowie marca br. w portach Europy Zachodniej masło podrożało średnio o 1,5 proc. do 2200-2800 USD/t (ze względu na osłabienie dolara ceny wyrażone w EUR utrzymały się na poziomie z przełomu lutego i marca br.), zaś odtłuszczone mleko w proszku o ponad 3 proc. do 1950-2225 USD/t.

Według analityków duży wpływ na to miały wprowadzone przez Komisję Europejską refundacje eksportowe oraz skup interwencyjny nie pozostały bez wpływu na ceny notowane w Unii Europejskiej.

W jeszcze większym stopniu wzrosły ceny PMP - o ponad 100 USD/t do 2200-2350 USD/t. Zważywszy na kontynuację skupu interwencyjnego OMP oraz masła - 19 marca odbył się pierwszy przetarg, w ramach którego KE zawarła transakcje na 6 665 t masła (ponad 70 proc. oferowanej ilości), po cenie 220 euro/100 kg - a także rosnący unijny eksport mleczarski z refundacjami, w kolejnych tygodniach prawdopodobna jest stabilizacja bądź dalszy, niewielki wzrost cen przetworów mleczarskich na rynku UE.

Z drugiej strony dopłaty do eksportu mogą wywierać presję na spadek cen światowych. Niemniej w połowie marca ceny masła w portach Oceanii utrzymały się na poziomie początku bieżącego miesiąca, tj. 1600-2100 USD/t, zaś odtłuszczonego mleka w proszku zwiększyły się o 1,4 proc. do 1600-2050 USD/t.



© Portal Spożywczy 2021-10-17 20:42:36