Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Dania: rośnie konsumpcja wołowiny

W 2007 roku spożycie wołowiny oraz mięsa cielęcego w Danii wzrosło o 5 proc. do 29,2 kg/osobę - poinformowała FAMMU/FAPA opierając się na dane duńskiej rady mięsa.


Autor: FAMMU/FAPA
Data: 13-04-2008, 14:23

Łączne spożycie wołowiny w Danii w 2007 roku wyniosło 159,7 tys. ton wobec 152,1 tys. ton w poprzednim roku. Połowa konsumowanej w Danii wołowiny pochodziła z importu, głównie z Niemiec oraz Holandii. W 2007 roku Duńczycy sprowadzili 112,6 tys. ton mięsa wołowego, o 8,5 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksport tego gatunku mięsa, który spadł o 2 proc. do 85,2 tys. ton., kierowano przede wszystkim do Włoch, Hiszpanii oraz Niemiec, a także do Rosji.

Według FAMMU/FAPA, głównym powodem przewagi importu nad eksportem mięsa wołowego z Danii jest postępująca redukcja krów mlecznych w tym kraju, ze względu na rosnącą wydajność produkcji mleczarskiej.

© Portal Spożywczy 2021-01-21 09:26:13