Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Grillowe przeboje Polaków: Kiełbasa, karkówka i boczek

- Na grilla najczęściej kupujemy kiełbasy cienkie, w tym tradycyjną śląską, a także karkówkę i boczek. To znane i chętnie wkładane do koszyka pozycje przez polskiego konsumenta. Lubimy też kaszankę, choć nie jest ona produktem pierwszego wyboru w sezonie grillowym – mówi Dominika Rąba, v-ce prezes zarządu ZM Henryk Kania S.A.


Autor: portalspozywczy.pl/PR
Data: 26-04-2017, 14:29
fot. mat. pras.

Każdego roku statystyki nie pozostawiają złudzeń. Większość z nas na majówkę zostaje w Polsce. Zagranicę wyjeżdża ok. 10 proc. Odsetek podróżujących w kraju wynosi z kolei ok. 40 proc. Badanie Millward Brown SMG/KRC dowodzi z kolei, że spędzanie czasu wolnego w majówkę odwzorowuje preferencje Polaków odnośnie spędzania czasu na świeżym powietrzu. Najchętniej wybieramy się na spacery i grillujemy. Te dwie aktywności łączy brak pośpiechu i swobodna atmosfera spotkań z rodziną, przyjaciółmi i znajomymi.

Oprócz kiełbas i kaszanek, Polacy chętnie grillują także inne produkty. – Popularność programów kulinarnych w Polsce stale rośnie. Wywierają duży wpływ na to, co i jak gotujemy. Coraz chętniej eksperymentujemy i szukamy ciekawych połączeń smakowych. Grillujemy dziś bowiem nie tylko kiełbasy i mięsa, ale także chociażby warzywa, które świetnie się z nimi komponują. Nieraz, na ruszt trafiają także owoce - mówi Dominika Rąba.

Pikniki w plenerze co prawda nie są w Polsce aż tak popularne jak grillowanie, ale liczba ich zwolenników stale rośnie, podobnie z resztą jak osób uprawiających piesze wycieczki. Ciepła majówka to idealny moment, by spędzać w ten sposób czas. Jednak jako że temperatury są nieraz wysokie, warto zwrócić uwagę na rodzaj produktów, które ze sobą zabieramy.  

– Część produktów mięsnych może być przechowywana w temperaturze pokojowej. Takie właściwości mają chociażby kabanosy, które oprócz tego są źródłem cennego białka, co nie jest bez znaczenia zwłaszcza podczas pieszych wycieczek. Do tego niewielkie gramatury produktu i poręczne opakowania sprawiają, że doskonale nadają się do zabrania zarówno na wyprawę w góry, jak i na piknik w plenerze – mówi Dominika Rąba.

Ciekawą propozycją na piknik mogą być także parówki, które w prosty sposób można wykorzystać je do piknikowych przekąsek, które np. po upieczeniu spokojnie można zabrać w plener.

Na podstawie danych Panelu Gospodarstw GfK Polonia widać, że najszybciej rosnącym segmentem rynku wędliniarskiego są kabanosy, które z roku na rok zyskuje kolejnych konsumentów. W 2016 roku w porównaniu do roku 2015 zyskały zarówno wartościowo, jak i ilościowo – odpowiednio 5,1 proc. i 6,8 proc. 

© Portal Spożywczy 2020-07-13 23:22:19