666 Drukuj
Wydruk strony Portalu Spożywczego - www.portalspożywczy.pl

Chleb na świecie: hinduski naan, francuska bagietka, polski chleb

Co łączy Polskę z umiejscowioną na Zakaukaziu Gruzją, bajkowymi Indiami oraz słynącą z elegancji Francją? Naturalne, tradycyjnie wypiekane pieczywo, którym zajadają się wszyscy ludzie na całym świecie.


Autor: Materiały prasowe
Data: 18-08-2017, 12:22
fot. materiały prasowe

Indie

Wypieka się tam popularne i znane wszystkim miłośnikom kuchni indyjskiej chlebki naan. Chleb taki przygotowywany jest w tradycyjnym piecu zwanym tandoor, gdzie piecze się go dosłownie kilka sekund z jednej strony. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb naan jest chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Wypiekany z naturalnych składników oraz w oparciu o tradycyjne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, stanowi podstawę kuchni indyjskiej jako dodatek do gęstych sosów.

Gruzja

W Gruzji popularne są chleby wypiekane w piecu TONE, który jest podobny budową do pieca tandoor. Na tradycyjny gruziński chleb składa się tylko mąka pszenna, woda, drożdże i sól. Proces wypieku jest niezwykle ciekawy, a także niezmienny od wieków. W piecu o baryłkowatym kształcie wykonanym z szamotowego kamienia przykleja się kawałki ciasta, które odkleja się dopiero, gdy zaczną pęcznieć. Taki chleb ma wyjątkowy, delikatny smak i stanowi idealny dodatek do zup albo mięs.

Francja

Pieczywo jest szczególnie popularne w Europie. Trudno sobie wyobrazić francuskie śniadanie bez  bagietki. Wypiekana z pszennej mąki bułka stanowi idealny dodatek do serów, dżemów oraz innych śniadaniowych produktów. Mit na temat powstania bagietek głosi, że swój specyficzny kształt zawdzięczają piekarzom Napoleona, którzy mieli obowiązek upiec pieczywo o kształcie, który pasowałby do kieszeni mundurów. Ciężko stwierdzić czy to prawda, ale smak, wartości odżywcze oraz popularność bagietek we Francji są już jak najbardziej prawdziwe.

Polska

W przypadku wypieku polskiego, tradycyjnego chleba nie ma mowy o pośpiechu, a do jego pieczenia używamy tylko 3 składników. – Sam lubię próbować wypieków z całego świata, ale nieskromnie uważam, że polski chleb jest bezkonkurencyjny – mówi Dariusz Grochola, prezes sieci piekarni Grochola.

© Portal Spożywczy 2020-04-03 19:20:24